Merhabalar 🙂 İlk tarifime herkesin çok sevdiği pizza ile başlamak istedim. Diyet pizza olarak adlandırabiliriz. Öncelikle burada paylaşacağım tüm tariflerin sağlıklı ve lezzetli olduğunu söylemeliyim. Kendimizi kısıtlamadan, yediğimiz şeylerden zevk alarak zayıflamak mümkünken neden belli listelere ve yasaklara bağlı kalalım ki? Tek yapmamız gereken paketli, içinde ne olduğunu bilmediğimiz market ürünleri ve fast-food ürünler yerine evde kendi yaptığımız sağlıklı yiyecekleri yemek 🙂
İşte size evde de yapılabilen en sağlıklısından resimli diyet pizza tarifi 🙂 Ama porsiyonlara dikkat edin, sağlıklı olması hepsini yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor 🙂
🍕 Glutensiz pizza tabanı için ortaboy karnabaharı haşlayın ve ezin, içine 1 yumurta kırın. Blenderda çekilmiş 2 kaşık yulaf ezmesi (ben eti lifalif kullanıyorum) ve baharatları ekleyin. Tepsiye yayıp 15 dakika önceden 190 derecede ısıtılmış fırında ön pişirme yapın 🙂
Diyet pizza hamuru için malzemeler:
1.5 su bardağı tam buğday unu (Siyez unu da olabilir.)
1/2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı ınstant maya
1 çay kaşığının ucuyla tuz
Üzeri için malzemeler:
2 yemek kaşığı domates salçası
100 gr yağsız kaşar peyniri
Biber
Domates
Mantar
(Üzerindeki malzemeleri isteğinize göre değiştirebilirsiniz, domates sosu, beyaz peynir ve ıspanaklı pizza da harika oluyor 🙂 )
Diyet Pizza Yapılışı:
Hamuru için unu bir kaba alın. Mayayı ve tuzu ilave edin. Suyun önce yarısını ekleyin, yoğurmaya başlayın. Yavaş yavaş diğer yarısını da ekleyin. İyice yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru bir kere daha yoğurup tam buğday unu serptiğiniz masaya alın ve istediğiniz büyüklükte açın. Bir çatalı hamurun her yerine batırın ki pişerken hamur kabarmasın.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika ön pişirme yapın. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Biberi ince ince doğrayın. Kaşar peynirini rendeleyin. Salçayı biraz sulandırın. Mantarları doğrayın.
Ve dediğim gibi isterseniz malzemeleri başka sağlıklı malzemelerle de değiştirebilirsiniz tamamen sizin hayal gücünüze kalmış 🙂 20 dakika sonra pizza tabanınızı fırından çıkartın. Üzerine önce domates sosunu her tarafına gelecek şekilde sürün. Kaşar peynirini serpiştirin. Domates, biber ve mantarları dizin. Ve 200 derecedeki fırına yeniden atın. 20 dakika sonra pizzanızı kontrol edin. Pişmişse çıkartabilirsiniz ya da 5-10 dakika daha bekleyebilirsiniz. Fırından çıkarttıktan sonra dilimleyip sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun. 2 dilim, 1 porsiyon için yeterli oluyor 🙂
Beni takip etmek isteyenler için; instagram hesabım: www.instagram.com/zayiflarken
Diyet pizza tarifi nasıl olur? Diyet pizza yemek mümkün mü? Diyetteyken pizza yenebilir mi? Diyete uygun pizza var mıdır? Sorularına, bu makalede yanıt bulmanız mümkün.
Hamursuz ya da unsuz bir pizza olmasa da, kaç kalori diye düşünmeden rahatça tüketebilirsiniz. 👍
🍕 Eğer tarifimizi yaparsanız, lütfen yorumlarınızı aşağıdan bizimle paylaşınız 🙂
Sağlıklı beslenerek zayıflama konusunda çok başarılı olan, 97 kilodan 63 kiloya düşerek 34 kilo veren, 19 yaşında bir öğrenci ile yaptığımız röportajımızı yayınlıyoruz… Sağlıklı beslenirken neler yapmış? Nasıl zayıflamış detaylarını öğrenelim… Öncesi sonrası fotoğrafı ve menülerinden örnekleri de bulabilirsiniz… – En fazla kaç kiloyu gördünüz? Vücut ölçüleriniz nasıldı?
En fazla 97 kiloyu gördüm hayatımda. Şu an 19 yaşındayım, 63 kiloyum ve 1.66 metre boyundayım. – Zayıfladıktan sonraki duygularınız nelerdir? Hayatınızda neler değişti?
En güzel his kıyafetlerin üzerime yakışması ve rahat hareket edebilmek. Yorulmadan enerjik bir gün geçirmek. – Zayıfladıktan sonra çevrenizden ne gibi tepkiler aldınız?
Her gören şok oldu, bazıları tebrik etti bazıları etmedi. Sorun değil. Ameliyat mı oldun, ilaç mı kullandın diye sordular. Hayır, sadece sağlıklı beslenerek zayıflama yolunu seçtim. 🙂 – Duyduğunuza en çok sevindiğiniz şey ne oldu?
Sende bu azim varken her şeyi başarırsın. – Zayıflamaktaki amacınız neydi?
Sağlıklı bir bedene sahip olabilmek. Kilo insanın hayatını etkiliyor. – Hangi yolla zayıfladınız?
Sadece düzenli ve sağlıklı beslenme ile zayıfladım.– Ne kadar sürede, kaç kg zayıfladınız?
Toplam 2 yılda 34 kilo verdim. Mutlu bir şekilde.. – Zayıflamak için motivasyonu nasıl sağladınız?
Hedefe kitlendim. İstediğim hiçbir şeyden karakterim gereği vazgeçmem zaten. Vazgeçmedim. Küçük kıyafetler aldım içlerine girmeye çalıştım. Zamanla o kıyafetler bile bol gelmeye başladı. – Tek cümle ile obeziteyi tanımlar mısınız?
İnsanın hastalık derecesinde kilolu olması – Tek kelime ile obezite nedir?
Mutsuzluk. – Zayıflamak için hangi yöntemleri biliyorsunuz?
Porsiyon kontrolü yaparak her şeyden dozunda yemek kilo vermek için en iyi yöntem bana göre . – En etkili zayıflama yöntemi sizce hangisi?
Bence sadece sağlıklı ve doğal beslenmek. Spor yapmak. – Kiloya bağlı olan ya da olmayan şikayetleriniz var mı? (Ağrı, sızı, uyuşma vs.)
Kiloluyken hep bir uyku hali,yorgunluk oluyordu. Şimdi hiçbiri yok. – Şu an kaç öğün yiyorsunuz? Şişmanken kaç öğün yerdiniz?
Şişmanken öğün saymıyordum. Belki 7-8 öğün yiyorumdur. Ama şimdi 4 öğün yiyorum. 3 ana , 1 Ara öğün. – Spor yapıyor musunuz? Hangi sporu, ne kadar? Şişmanken yapar mıydınız?
Şişmanken de esnek bir vücudum vardı. Spor yapıyordum ama doğru beslenmedigim için kilo kaybı olmuyordu. 2 yıl boyunca çok düzenli bir spor hayatım olmadı. Her fırsatta hareket ettim. Hala öyleyim. Evde dumbell, pilates topum ve stepperım var. Arada onlarla çalışıyorum. – Şişmanlık ile ilgili yaşadığınız sıkıntılar, sorunlar nelerdi?
Kıyafet bulamamak. Rahat koşamamak. Yaşımdan büyük gözükmek.”Bazı” insanların tuhaf bakışları. – Çaba sarfediyor muydunuz çözüm için? Neler yaptınız?
Hayatımın her döneminde çaba sarf ettim. Hiçbir zaman kilolarımdan memnun olmadım. Sağlıksız bir bedenle yaşamayı kabul etmedim. Birçok diyet araştırdım fakat sonuç alamadım. – En büyük etken nedir kilo alımında?
Düzensiz bir hayat. Uyku, yemek düzeni ve spor olmazsa olmaz. – Zayıflama sonrası sarkma oldu mu?
Tabii ki oldu 34 kilo verdim sonuçta. Fakat sporla toparlandı. – Zayıflama konusunda kime güvenirsiniz? (Doktor, diyetisyen, yaşam koçu, başarmış kişiler, zayıflara…)
Öncelikle doktorlara sonrasında başarmış kişilere. – Beslenme nasıl olmalı? Neler yenmeli, neler yenmemeli?
Bence her besin grubundan yenmeli. Abartılmadığı sürece her besin grubunun farklı faydaları var. Yenmemesi gerekenler paketlenmiş market ürünleri ve hamur işleri bence. – Midenin boyutlarını biliyor musunuz, ne kadardır?
Elastik bir organ olduğunu biliyorum. – Obezite genetik bir rahatsızlık mıdır? Ne düşünüyorsunuz?
Genetik faktörler olabilir fakat her şey insanın kendi elindedir– Sizce diyabet ve tansiyon hastalığına çözüm var mı?
Bence sağlıklı beslenme ve sporla bir nebze olsun çözüm bulunabilir. – Şişmanken hastalığınız var mıydı, varsa nelerdi?
İnsülin direnci – Şu an herhangi bir hastalığınız var mı? İlaç kullanıyor musunuz?
Hayır hiçbir hastalığım yok ilaç kullanmıyorum. – Zayıfladıktan sonra hastalıklar azaldı mı?
İnsülin direncimden kurtuldum. – Doğru beslenme nedir?
İşlenmiş gıdalardan uzak durup evde kendi pişirdiğimiz yemeklerden porsiyon kontrolü yaparak yemek. Aç kalmamaktır. – Şu an bir programınız ya da hedefiniz var mı? Hayaliniz nedir?
Şu an kilomu koruyorum. Ara ara kaçamaklar yapıyorum. Kendimi hazır hissettiğimde 5 kilo vermeyi planlıyorum. – Genel olarak doktorlara (aile hekiminize ya da bu konuyu danıştığınız hekimlere…) şişmanlık hakkında güveniyor musunuz? Sorduğunuz sorulara tatmin edici cevaplar alıyor musunuz?
Güveniyorum fakat yeterli cevapları alamıyorum. – Neden şişmanlamıştınız?
Çocukluğumda da kiloluydum. Kilo almaya müsait bir bünyem var.insülin direnci için kullandığım ilaç daha fazla kilo aldırdı. Tabii bunun yanında yanlış beslendim. – Vücudunuzda çatlaklar var mı?
Var. – Zayıflamak için en önemli etken nedir?
İstemek ve çaba göstermek – Zayıflama haplarını kullandınız mı hiç?
Hayır – Obezite cerrahisi (tüp mide, mide balonu, mide kelepçesi…) için ne düşünüyorsunuz?
Asla küçümsemiyorum. Fakat bana göre gereksiz geliyor. 97 kiloyken bile aklımın ucundan geçmedi ilaç ya da ameliyat. Doğal yollarla zayıflamak en güzeli bence. – En çok sevdiğiniz tatlı nedir?
Tiramisu – En fazla yediğiniz yemekte, neler yediniz?
Genelde menülerim zengin oluyor. Örneğin; bulgur pilavı, barbunya, salata, yoğurt.
Akşam 7’den önce yediğimiz sürece zararı yok. – Abur cubur ile aranız nasıl?
Fazlasıyla iyi 🙂 – Obezite sorununuzun çözümü için ne kadar harcayabilirdiniz?
Bence zayıflamak ucuz. Pazardan alışveriş yapıp sağlıklı beslenilebilir. Ben yüksek rakamlar harcamadım, harcamayı düşünmedim. – Uzun sürede mi kilo vermek isterdiniz yoksa kısa zamanda mı?
Uzun sürede verilen kilolar kalıcı oluyor. Kısa sürede vücuduma şok etkisi yaratıp ” yağ değil su kaybetmektense ” uzun sürede yağ kaybetmeyi tercih ettim. – Ailenizin ve çevrenizin size bakışı nasıldı?
Kimse inanmıyordu. 🙂 Ne yaptıysam tek başıma yaptım. Kimseden yardım almadım. – Beslenme konusunda ailenizden ne gibi öğütler almıştınız?
Abur cubur yemememi söylüyorlardı. Babam özellikle bol su içmemi, meyve ve yeşillik yememi söylüyordu. Annem çocukken doktor kontrolünde diyet yaptırmıştı ama başarısız olmuştuk. – Şişmanlar için ne tavsiye edersiniz?
Kendilerine inansınlar. O güç onların içinde saklı. Ertelemesinler. – Son olarak, obeziteyi genel olarak nasıl tanımlarsınız?
Sağlıksız şişmanlığın getirmiş olduğu hastalıklar. Toparlamak gerekirse;
Çocukluğumdan beri kiloluydum. İnsülin direnci için kullandığım ilaç daha fazla kilo aldırdı.Diyetisyene gittim ama diyet beni mutsuz etti. Yasak olan şeyler cazip geldi ve pes ettim her seferinde. 95 kiloyla liseye başlamıştım. Sürekli araştırıyordum ama bir türlü başaramıyordum. En önemlisi kendimi o halimle de sevdim. İnsanların söylediklerini umursamadım. Özgüvenim hep yüksekti. 90 kiloyken bile bikini giydim.
Fakat kilo vermem gerektiğini biliyordum, sadece yeterli bilgiye sahip değildim. Hiçbir zaman kendimi eve kapatmadım insanlarla iletişim kurmaktan kaçmadım. İlacı bıraktım. Sağlıklı beslenmeye adım attım. Diyet yapmadan, diyetisyene gitmeden tamamen doğal beslenerek 34 kilo verdim.. insülin direncimden kurtuldum. Her yediğimin fotoğrafını paylaşıyorum. Hem motivasyon oluyor hem de görmüş oluyorum gün sonunda. Doğal olan her şeyden doyacağım miktarda yiyorum.
Paketlenmiş market ürünlerinden olabildiğince uzak duruyorum. Tatlı ihtiyacımı meyveden karşılıyorum. Geç saatte çok acıkırsam bol limonlu bir salata yapıyorum hemen. Aç uyursam mutsuz olacağım çünkü. Her besin grubundan tüketiyorum. Yasak koymadım kendime. Sık olmamakla birlikte çok canım çektiğinde pasta da yedim hamburger de.Dozunu ayarlamak önemli. Çünkü yasaklar beni mutsuz ediyor, takıntı yapıyorum. Birkaç ay diyet yapıp kilo vermek değil, hayat boyu sağlıklı ve doğal beslenmekti amacım. Vücudumu tanıdım. Yıllarca yaşadığım kabızlık probleminin az sebze tüketmemden dolayı olduğunu anladım. Lisede öğle yemeğimi yanımda götürdüm.
Arkadaşlarım açma, döner gibi şeyler yerken ben doğal beslendim. Havuç, salatalık, mandalina, elma, üzüm gibi.. Yemeklerimi kendim yapmaya başladım. 3 yıldır bütün yemeklerimi kendim yapıyorum. Her fırsatta hareket ettim. Kilo verdikten sonraki en güzel his kıyafetlerin üzerime yakışması ve rahat hareket edebilmekti…
Bu güzel röportaj için kendisine teşekkür ediyoruz, doğal yollarla sağlıklı bir şekilde kilo verdiği için tebrik ediyoruz.. Motivasyon açısından kendisini takip etmenizi öneririz… Instagram’dan takip etmek için instagram.com/fit.yasam.icin adresine girebilirsiniz…
Yağ yakımı sağlayan öneriler nelerdir? Hem yağ yakımı hızlansın, hem de tok kalayım diyorsanız bu yazı tam sizlik… Mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz birkaç madde ile, yağ yakımınıza destek olabilir, tok tutan sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz…
İşte size bu konuda destek olabilecek besinler; 1) Kırmızı Biber
Acı severler için uygulanması çok kolay ve güzel olan acı kırmızı biberi tükettiğinizde; bu besinin içerisinde ki kapsaisin maddesi sayesinde, metabolizmanız hızlanıp vücut ısınız artacak ve yağ yakımınız da hızlanacaktır. 2) Yeşil Çay
Yeşil çay bu kategori de olmazsa olmazlardan.Sağlıklı bir yaşam için oldukça faydalı olan yeşil çay tüketen kişiler, tüketmeyenlere göre %45 daha yavaş kilo alıyor.Hem tatlandırıcı hem de metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunan limon veya tarçın ekleyerek de tüketebilirsiniz… 3) Kivi
Bol miktarda vitamin ve folik asit içeren kivi de; turunçgillerden 4-5 kat, elmadan 40-50 kat daha fazla c vitamini olduğunu biliyor muydunuz!! C vitamini yağ yakım metabolizmasını hızlandırır, bu bilimsel çalışmalar ile de kanıtlanmış bir bilgidir. Hayvanlar ve bitkiler c vitaminini kendi bünyelerinde üretebilirlerken, insanların bu vitamini dışarıdan alması gerekir…Yetişkin bir insanın günlük c vitamini ihtiyacı, 60 miligramdır ve bir adet kivi bu ihtiyacı fazlasıyla karşılar… 4) Yoğurt
Yoğurt içerisinde yüksek miktarda kalsiyum ve protein içerir, bu nedenle göbek ve bel çevresindeki yağ yakımı hızlandırdığı bilinmektedir…(3 Yemek kaşığı zerdeçal ve bir kase yağsız yoğurt bel çevresi yağlarının yakımını hızlandırmaktadır…)
Öğünlerinizde yağsız yoğurdu tercih ederek yağ yakımını hızlandırabilirsiniz… 5) Yulaf Kepeği
Yulaf kepeği kan şekerini çok yavaş yükseltir, bu da uzun süre tok kalmanızı sağlar ve ani açlık ataklarınızın önüne geçer. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayan yulaf kepeğini özellikle kabızlık sorunu çekenler rahatlıkla kullanabilir…Düşük glisemik indeksi bulunan yulaf kepeğini salatalarınız da, kurabiye ve kekler de kahvaltı ve ara öğünleriniz de kullanabilirsiniz… 6) Filtre Veya Sütlü Kahve
Kahve severler için müjde, kahvenin de içerisinde bol miktarda bulunan kafeinin yağ yakımını hızlandırdığı ve metabolizmayı ciddi derecede hızlandırdığı bilimsel çalışmalarca kanıtlandı…Lakin bunun için bazı koşullar var; içeceğinizin içerisinde tatlandırıcı, krema gibi ek ürünlerin olmaması gerekiyor. Özellikle filtre yani sade kahve bu konu da oldukça faydalı, filtre kahvenin içimini yumuşatmak için yağsız süt veya bitkisel sütler ilave ederek tüketebilirsiniz.Ara öğünlerde kahveye yer vererek uzun süre tokluk sağlayabilirsiniz. 7) Yeşil Kabak & Bal Kabağı
Kalsiyum, Fosfor, Potasyum ve Yüksek Lif içeren yeşil kabak idrar söktürücü ve tok tutucu özelliği sayesinde kilo kaybına destek sağlarken besin kaynağı zenginliği ile de sağlığınıza fayda sağlıyor.Haşlanıp yoğurt veya zeytinyağı ile tatlandırılıp ya da çiğ halde salatalarınıza rendeleyerek tüketebilirsiniz…
Bal kabağı ise kalori değeri ile çok düşükken, yüksek miktarda karoten, C ve E vitamini, magnezyum potasyum içerir. Genelde tatlı olarak tüketilen ve yüksek kalori içermesi sağlanılan bal kabağını haşlayarak, şeker ilave etmeden tarçın ile tatlandırıp da tüketebilirsiniz… 8) Brokoli
Yüksek vitamin, kalsiyum ve lif içeren besinlerden birisi de brokolidir.Tok tutucu ve idrar söktürücü özelliği bulunan brokoli bir kanser savaşçısı olarakta tanınır…Buharda haşlanarak; yoğurt, limon veya zeytinyağı ile tatlandırılarak tüketilebilir… 9) Beyaz Lahana
Beyaz lahana bitkisinin çiğ halde tüketilmesi gerekiyor. Yüksek lif içerir ve bu nedenle tok tutma özelliğine sahiptir.Vücuttaki ödemin atılmasında da destek olabilecek bir besindir…Kalori değeri oldukça düşük olan bu besini kilo vermek isteyenler sık sık tüketebilirken, kilo sorunu olmayan kişiler de haftada bir tüketmelidir… Küçük İpuçları
Yemekleriniz de, salatalarınız da tuz yerine karabiber kullanarak, tuzun zararlı etkilerini engellerken yiyeceğinizi tatlandırabiliriniz…
Günde en az 2,5 litre su içmeye muhakkak önem verin… Zira vücudun oksijenden sonra en önemli ihtiyacı sudur.Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi ve vücudun sağlıklı kalabilmesi için su dengesinin korunması gerekir. Su vücuttaki dolaşımı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır…
Light yiyecek ve içeceklere dikkat, bu besinlerde yapay tatlandırıcılar bulunmakta onlarda kaloriyi düşürse de şeker kadar zararlıdır… Bu nedenle hazır light ürünler yerine kendi meyve sularınızı ve atıştırmalıklarınızı hazırlayın.