Kategoriler
Obezite Ameliyatı Komplikasyonları Obezite Cerrahisi Obezite Cerrahisi Zararları

Obezite Cerrahisi Sonrası Kanser

Obezite cerrahisi kanser riskini artırır mı? Obezite ameliyatı olmak isteyen kişilerin akıllarındaki soru, bu ameliyatla kanser arasında bir ilişki var mı sorusudur. Her ne kadar ilk başta mide kanserli hastalara uygulansa da şu aşamada obez hastalara da uygulanmaktadır.

Yaklaşık 5 sene önce, obezite cerrahisi sonrası kanser olan bir hastanın yazdıklarını sizlerle paylaşıyoruz. Her ne kadar obezite cerrahisi yüzünden kanser olup olmadığı belli olmasa da paylaşmaya değer.

ÇOK ÖNEMLİ! Obezite cerrahisi, yağların erimesi ile yağların içerisinde muhafaza edilen toksinler kana karışarak vücuda dağılır ve çok ciddi hastalıklara yol açabilir. Bunu engellemek için kesinlikle, böbrek, bağırsak ve ter bezlerinin iyi çalışması ve idrar, gaita (büyük abdest) ve terin vücut dışına çıkması lazım!


Cerrahi sonrası kanser vakası: 5 yıl sonra

2012 de 115 ile obezite cerrahisi oldum. 71’e kadar düştüm. 2016’ya kadar 74’lerde seyrettim. Mide şikayeti ile endoskopi oldum. Kanser başlamış (metastaz var dendi yani başka yerlere de sıçramış). Sigarayı bıraktım. 90 kiloya kadar çıktım. Geçen gene endoskopi yapıldı düzelme varmış kanserde. Düzenli Nexium kullanıyorum. Şu an diyet spor yaparak daha fazla almamaya çalışıyorum ama bu çok zor. Mide büyüyor ve hiç bir zaman eskisi gibi olmuyor tabii. Ama önceleri tek yumurta ile doyarken seneler içinde porsiyon miktarı artıyor. Bu da kilo olarak geliyor. Benimle beraber ameliyat olup dikkat edenler var. Ama çoğunluk tekrar kilo alınca revizyon ameliyatı oldu.

  • Ameliyattan kaynaklı kansere mi yakalandınız? 😞
  • Ameliyattan mı kaynaklı bilmiyorum.
  • Peki doktorunuz ne dedi, ameliyattan sonra mı oluştu kanser?
  • 2012’de operasyon oldum. 2016’da endoskopide kanser çıktı evet.
  • Ya şimdi, bütün düşüncelerim alt üst oldu. 😞
  • O zaman, obezite ameliyatının 10 sene sonra kanser yaptığı bilgisi doğru mu?
  • Tüp mide yöntemi (midenin bir kısmının çıkarılması) çok uzun zaman önceden beri mide kanserinde tedavi olarak kullanılıyor. Vardığınız sav yanlış. Yabancı kaynakları araştırın 10 yıl ne ki, çok çok uzun süredir bu operasyonları yapan merkezler var. Yayınlanmış çalışmalar istatistikler vs.
  • Arkadaşım çok geçmiş olsun. Metastaz dediklerine emin misin? Metastaz var olan bir kanserin başka bir bölgeye sıçramasıdır. Gerçi mide metastazda, çeşit olarak yok diye biliyorum.
  • Aynen canım, erken dönemde fark edildi dedi doktor. Kendi doktorumada yolladım. O da aynı şeyi söyledi. Hani fark etmesen 5 yıl sonra kanser olarak gelirdin, dediler.
  • Bana “tüp mide yüzünden kanser olmuşsun” demediler. Özellikle sordum dikişlerde filan mi yaralar diye, değilmiş. Ama dikiş yerleri ödemli dendi. İçi baya iltihaplıymış.

Obezite cerrahisi kanser yapar mı?

Arkadaşlar bir arkadaşımız aşağılara bakarsanız, 2011’de ameliyat olmuş ve 2016 da kanser olmuş. Benim kafama takıldı, bu ameliyat kanser riskini arttırıyor mu? Böyle bir rahatsızlığa yakalanmamak için ne yapmalıyız? İçinizde çevremizde bu rahatsızlığa yakalanan oldu mu, obezite cerrahisi yapıldıktan sonra yani?

  • Tam tersi midenin yol açtığı toplam 11 çeşit kanser türü olduğunu söyledi doktorum. Ameliyatla ilgisi yoktur GDO’lu tüketilen yiyeceklerin amacı zaten insanları kanser yapmak değil mi? Mide kanseri olan bir tanıdığımız tüp mide ameliyatı oldu ve kurtuldu.
  • Her 5 insandan 1’i kanser. Her 5 insandan 3’ü obez. Hangisi daha tehlikeli hastalık? İlk başta böyle düşünmek gerekiyor. 5 ay önce oldum, 50 kg verdim. Kanser olsam bile (Allah korusun) bünyem daha sağlam savaş verecek kanser hastalığıyla. Obez olarak çıkacak hastalıklarla kanseri teraziye koyalım, hangisi baskın çıkarsa ona göre hareket edersiniz. 🙂
  • Allah aşkına yapmayın, babasını kanserden kaybetmiş, annesi de kanserle mücadele eden bir tüp mideli olarak yazıyorum. Obezite ile kanseri aynı teraziye bile koymayın. Dip not annem 55kg, babam 75 kg idi mide kanseri olmadan önce.
  • Öncelikle başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin. Burada kanser hastalığını hafife aldığı düşünmeyiniz lütfen. Sadece obezite de çok büyük bir hastalık ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık. 165 kg ile ameliyat oldum. Şu anda 115 kg. Ameliyata girmeseydim vücutta ne gibi kalıcı hasarlar, hastalıklar çıkardı? Obezitenin hangi hastalıklara yol açtığına bir bakın. Kanseri küçümsediğimden değil, obeziteyi insanlar çok hafife aldığı için yazdım. Tekrardan başınız sağolsun 😥
  • Tüp mide ameliyatı için doktora gittim. 2014’te meme kanseri ameliyatı oldum ve doktorum acilen tüp mide önerdi. Mide için gittiğimde doktor şöyle beni bilgilendirdi. Bazen baskılanmış kanser hücreleri ortaya çıkmak için vücut bağışıklığının düşmesini bekler. Bu tarz yaşam değişikliği gerektiren ameliyatlar sonrası tekrar kanseriniz nüksedebilir ona göre bilginiz olsun dedi.
  • Ne desek boş, kişiden kişiye değişir bence. Bi de senin nasıl bir diyet ya da alışkanlığın vardı bunları da bilmek lazım.

75 yaşında, Ankara’da yaşayan bir hasta 110 kg ile Antalya’ya giderek ameliyat olmuş. 1 yıl sonra 60 kiloya iniyor. 1 yıl sonrasında hekim olarak ziyaret ettiğimizde lenfoma kanserine yakalandığını öğreniyoruz. Bu yaşta bile kilo bu kadar zarar veriyor ki, ameliyat olmak istiyor hasta. Muhtemelen operasyon, kanseri tetiklemiş. Çünkü ameliyat öncesi tomografi çekiliyor. Bir sorun olsa o zaman da ortaya çıkması lazımdı. 75 yaşındaki teyzeye ameliyat yapmak da biraz garip. Hastanın kan değerleri düşmüş ve vitamin değerleri tamamen alt üst olmuş. Zayıfladığına dahi sevinemiyor. Sürekli mide bulantısı şikayeti oluyor. Lütfen dikkatli kararlar veriniz…

Obezite hastalarının vücutlarında genel olarak kronik inflamasyon yaygındır. Kilo alımı sağlıksız beslenmenin bir göstergesidir. Ameliyat ile birlikte yakılan yağlardan açığa çıkan toksinler vücut dışına atılmalı. Eğer obezite cerrahisi sonrası bu toksinler atılmazsa, kanser görülebilir.

Bir önceki yazımız olan Obezite Cerrahisi Sarkma Sorunu (Sarkma Resimleri - 2021) başlıklı makalemizde obezite ameliyatı sarkma sorunu, obezite cerrahisi sarkma ve obezite cerrahisi sarkma sorunu hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir